Financieerbaarheid

Financieerbaarheid

Een ondernemer heeft samen met zijn echtgenote (beiden 65 jaar) een camping. De ondernemer heeft plannen om te investeren. Hij wil graag recreatiewoningen realiseren. Hoe kan de ondernemer dit, gezien zijn leeftijd, financieren?

Het plan

De totale investering bedraagt € 400.000. Voor een deel van de investering is een subsidie toegekend van € 180.000. Er is namelijk sprake van landschappelijke- en klimaatneutrale bebouwing. Daarom heeft de ondernemer nog een financieringsbehoefte van € 220.000.

Op dit moment is de ondernemersbeloning uit de kasstroom van de onderneming te laag, namelijk € 30.000 per jaar. Na realisatie van de recreatiewoningen zal de kasstroom naar verwachting stijgen naar € 50.000. Deze kasstroom is voldoende voor een normale ondernemersbeloning. De betaling van de aflossing en rente kan plaatsvinden van de verwachte stijging van de kasstroom.

De ondernemer heeft een privéwoning met een vrije verkoopwaarde van € 600.000. Op de woning rust een hypothecaire geldlening van € 400.000. Andere vermogensbezittingen zijn niet aanwezig.

Beperkt de bank de visie van een ondernemer?

Even terug naar het begin. De ondernemer is 65 jaar en wil investeren. Waarom wil de ondernemer dit? De visie van de ondernemer is het verkoop klaar maken van de camping. Door verhoging van de kasstroom zal de camping in de toekomst beter verkoopbaar zijn.

Na het indienen van de financieringsaanvraag geeft de bank echter aan dat de ondernemer gepensioneerd is en een te forse hypotheek. Hoe nu verder? Is dit het eindstation?

Loop je tegen bepaalde grenzen aan bij het realiseren van jouw visie?
Lees meer over onze dienstverlening of neem contact met ons op.

Ook GROOTS worden?

Wij komen je graag alle details uitleggen!

Gerelateerde nieuwsberichten

Heb je vragen?

Groots Bedrijfsadvies

Bel met ons op
088 050 2222